Hvordan lærer man bedst?
Kom godt i gang med nye udfordringer og færdigheder
Hvis den danske arbejdsstyrke fortsat skal kunne bidrage relevant og værdiskabende i en digital tidsalder, fordrer det, at den enkelte borgers parathed til livslang læring skærpes betydeligt. Og der bliver kun flere og flere ting, vi skal lære. Men hvordan kommer man igang med eksempelvis AI? Vi må ruste os til en virkelighed i konstant forandring ved at være åbne og modtagelige over for ny lærdom gennem alle livets faser. Kun derved kan vi navigere trygt i en digital fremtid præget af eksponentiel teknologisk innovation.
Sæt dig ind i motivationen
Når du skal i gang med noget nyt, er det vigtigt først at sætte dig ind i, hvorfor du gør det. Hvad er din motivation? Er det ren nysgerrighed, eller er der et specifikt mål, du stræber efter? Når du kender din motivation, bliver det nemmere at holde fast i processen.
Overvej f.eks. hvad der motiverer dig til at sætte dig ind i kunstig intelligens. Er det for at følge med udviklingen og være på forkant? Eller fordi du gerne vil have en karriere indenfor feltet? Når du kender svaret, vil det hjælpe med at fastholde fokus, når det bliver svært.
Start med de basale færdigheder
Uanset hvilket nyt felt du kaster dig ud i, er det en god idé at starte med at lære de mest basale færdigheder. På den måde skaber du et solidt fundament at bygge videre på.
Hvis du f.eks. vil lære at kode, så begynd med at sætte dig ind i basal syntax i et programmeringssprog som Python eller JavaScript. Forstå hvordan variabler, funktioner og loops fungerer, før du kaster dig ud i mere avancerede emner.
Sæt realistiske delmål
I stedet for at sætte dig et vagt, langsigtet mål, så brug SMART-modellen til at sætte konkrete delmål for din læring. SMART står for:
- Specifikt
- Målbart
- Acceptabelt
- Realistisk
- Tidsafgrænset
F.eks. kunne et SMART-delmål være: “Jeg vil gennemføre et online Python kursus på Coursera over de næste 3 måneder”. Sådan et mål giver dig noget konkret at arbejde hen imod.
Find de rigtige læringsressourcer
Online kurser
Der findes utallige online kurser, f.eks. på platforme som Coursera, Udemy og EdX. Her kan du finde kurser indenfor stort set alle emner, fra programmering til kunstig intelligens, af erfarne undervisere fra anerkendte universiteter.
Youtube videoer
Youtube er fyldt med lærerige videoer om alt mellem himmel og jord. Søg efter emner du er interesseret i og find undervisere, der formidler stoffet på en måde der giver mening for dig.
Podcasts
Podcasts er et godt medie til at få viden og indsigt på farten. Find podcasts indenfor det emne du ønsker at lære mere om, som du kan lytte til når du kører bil eller laver huslige gøremål.
Online forums
Mange online forums har tråde dedikeret til læring af bestemte færdigheder. Her kan du stille spørgsmål og få svar fra mennesker med erfaring indenfor feltet. Reddit har f.eks. subredditse dedikeret til alt fra programmering til fitness.
Øv dig i det du lærer
Det vigtigste er at bringe din nye viden i anvendelse så hurtigt som muligt. Jo mere du praktiserer dine nye færdigheder, desto hurtigere bliver de en naturlig del af din rutine.
Hvis du f.eks. lærer at kode, så lav små projekter på baggrund af det, som du lærer på dit kursus. På den måde cementerer du din viden.
Acceptér at det tager tid
Husk at læring tager tid, så vær tålmodig med dig selv. Du kan ikke forvente at blive ekspert indenfor et nyt felt over natten. Tillad dig selv at begå fejl undervejs, det er en del af processen. Ved at holde motivationen oppe og blive ved med at praktisere, vil du med tiden blive bedre og bedre.
Hold motivationen ved lige
Selvom du starter ud fuld af motivation, kan det være svært at holde dampen oppe, når først hverdagen melder sig. Her er nogle tips til at holde motivationen intakt:
Varier indlæringen
Hvis du har lavet det samme kursus eller læst den samme bog i lang tid, kan det blive ensformigt. Sørg for at variere dine læringskilder, så du hele tiden får ny inspiration. Spring mellem forskellige online kurser, videoer, blogs og podcasts.
Find en læringsmakker
Det kan være motiverende at lære sammen med en anden. Find en ven, kollega eller person online, som også er interesseret i emnet, så I kan diskutere jeres læring og holde hinanden fast.
Del din læring
Begynd f.eks. en blog, hvor du skriver om din læringsproces indenfor et emne. Ved at undervise andre cementerer du din egen læring, og respons fra læsere kan være motiverende.
Bliv ved med at sætte nye delmål
Når du når et delmål, skal du straks sætte et nyt. På den måde har du hele tiden noget konkret at stræbe efter. Beløn dig selv hver gang du når et mål, f.eks. med en sidste frist fra arbejdet eller en god middag.
Hold fokus på motivationen
Husk tilbage på hvorfor du startede, og de mål du arbejder hen imod. forestil dig hvordan det vil føles, når du når i mål. Det vil hjælpe med at holde motivationen oppe, når det bliver svært.
Ved at eksperimentere med forskellige læringsteknikker og holde dit mål klart for øje, kan du holde dampen oppe og gå en spændende fremtid i møde fyldt med nye muligheder. Lykke til med din læringsproces!